Tió, Pare Noel o Reis d’Orient?

L’intercanvi de regals per Nadal és una idea relativament moderna. Cada regió i, fins i tot, cada llar té la seva pròpia tradició sobre qui ha de portar els regals. En qualsevol cas, sigui quina sigui la història, sempre hi ha un rerefons màgic, innocent o fantasiós.  Un personatge o personatges que porten il·lusió.

A Catalunya existeixen tres figures principals, el Tió, típic de la nostra zona, els reis d’Orient, de tradició més catòlica, i el Pare Noel, una figura d’origen protestant. En algunes comunitats autònomes també tenen figures pròpies com el olentzero, l’esteru o l’apalpador.

Un tronc màgic

El Caga Tió és literalment un tronc de fusta, adornat amb una barretina i tapat amb una manta (perquè no passi fred i perquè tapi els regals que es col·locaran a sota). Té dibuixat una cara agradable i somrient, absolutament prescindible. Es col·loca el 8 de desembre i es va alimentant fins al dia de Nadal. A mesura que menja es va farcint de regals. El dia 25 els més petits de casa colpegen el tronc mentre canten una cançoneta popular i els regals van apareixent. L’origen de la tradició rau en la importància que els troncs tenien antigament a les llars com font de calor, de llum i bàsics per a la cuina.

Els Reis d’Orient

Melcior, Gaspar i Baltasar són els Reis d’Orient que cada nit del 5 de gener recorren el món portant regals als nens. Se’ls rep amb menjar, torrons i altres dolços, i begudes com sidra o cava. Solen portar els regals més grans i, per això, els nens els escriuen una carta amb les coses que voldrien portar. Com en el cas del Pare Noel, ells ho veuen tot i decideixen si portar els regals demanat o bé carbó.

Conta la llegenda que tres mags estrangers, de diferents llocs, van conèixer la llegenda del naixement de Jesús. Guiats per l’estrella de Betlem, van trobar el lloc on aquest havia nascut. Com a ofrena, li portaren or, encens i mirra. Conta a més que, Herodes els va demanar que a la tornada li expliquessin on era aquest suposat Messies però un àngel se’ls va aparèixer i els va explicar els perills que corria el nen si això passava. Per aquest motiu, van tornar per altre camí.

El pare del Nadal

L’origen del Pare Noel (pare Nadal) requereix una mica d’investigació històrica. Segons la tradició cristiana aquest personatge evoca a Sant Nicolau de Bari, un sant que va entregar les seves pertinences entre els més necessitats després que la pesta negra matés a la major part dels habitants de la seva ciutat. De fet la versió anglosaxona del mite, Santaclaus, conserva part del nom del sant, Sant Niklaus.

A partir d’aquí hi ha una llarga barreja de tradicions d’altres cultures i molt de marketing. I així és com Sant Nicolau ens apareix avui com un vellet panxacontent que viatja en un trineu de rens portant regals als nens. A banda de la influència nord-americana moltes famílies han adoptat aquesta tradició per una qüestió pràctica: el pare Noel arriba la nit de Nadal cosa que permet als nens gaudir de les joguines durant les seves vacances escolars.

Altres Nadals

Olentzero és un personatge de la mitologia basca. És costum a Navarra, Guipuzcoa, Biscaia i Àlava,  Es tracta d’un carboner, un home gras, amb un gran cap, vestit de forma típica. Com als Reis Mags, els nens escriuen les seves cartes amb els regals que volen i el dia de Nadal pel matí reben alguns. També hi ha desfilades on hi ha un ninot commemoratiu o bé algú disfressat.

Esteru és el personatge típic de Cantàbria, també una mica gras, amb una barba espessa, vestits típics, un home a qui li agrada beure una mica i que representa la bondat.  Els nens també escriuen cartes i reben els seus regals el dia de Nadal. És un personatge molt conegut i famós i acostuma a acompanyar als Reis Mags en les desfilades típiques.

Apalpador és el personatge típic de Galícia. És un carboner que ve la nit de Nadal des de les muntanyes per veure si els nens han menjat suficient durant l’any. Si és així els deixa castanyes i algun regal petit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s