Els 5 llenguatges de l’amor

Heartshaped cable

Una de les principals àrees per treballar que ens trobem els psicòlegs a les teràpia de parella és la comunicació: entre allò que vull dir, el que dic, el que crec que he dit i el que entén l’altra persona pot haver-hi un món de distància.

Les 5 categories

Les persones ens expressem de forma molt variada, i a l’hora d’expressar el nostre amor i els nostres afectes no fem cap excepció. De vegades les parelles no estan en sintonia i el missatge es perd… Què podem fer per entendre’ns? Gary Chapman ens proposa una eina que pot ser interessant. És tracta d’una classificació que proposa 5 categories per organitzar les diferents formes que tenim les persones d’expressar amor dins del marc dels vincles romàntics o de parella.

En Chapman ho denomina com “els llenguatges de l’amor”. Et convido a buscar exemples de cada categoria a mesura que vagis llegint!

  1. Paraules d’afirmació i d’amor. Aquesta categoria inclouria totes les declaracions verbals d’amor i d’afecte, els reforçaments positius, els afalagaments… Des d’un senzill “t’estimo” fins a coses molt més elaborades.
  2. Compartint temps de qualitat. Aquí inclouríem totes les iniciatives i activitats on es destini temps a conviure amb l’altra persona i nodrir la rel·lació.
  3. Regals. Els detalles i obsequis, tan comprats com fets a mà, com a forma d’expressar amor.
  4. Contacte físic. Els petons, les abraçades i les carícies, la intimitat física…
  5. Gestos d’amor. Aquí s’inclourien detalls més aviat servicials. Demostrar l’afecte “posant fil a l’agulla”.

No som estàtics

És important recordar que tot i que habitualment tenim un llenguatge principal, no és l’únic: les persones típicament fluïm entre les diferents categories al llarg de les nostres relacions i la nostra vida. No som estàtics! Avancem, canviem. Per determinar el teu llenguatge de l’amor només has de reflexionar i fixar-te en quina categoria cauen la majoria de les teves mostres d’afecte. Aquest seria el teu llenguatge principal.

Entendre’s millor

I conèixer aquesta classificació com ens pot ajudar? Primerament ens ajudarà a avaluar si dins de la parella compartim o no de forma natural el nostre llenguatge principal de l’amor, i en segon lloc, en cas que no sigui així ens ajudarà a entrar en sintonia a poder posar el focus allà on cal; tenint en compte els nostres estils comunicatius podrem entendre’ns millor.

Et proposo una sèrie de preguntes per reflexionar: quin és el meu llenguatge (principal) de l’amor? I el de la meva parella? Això en què es tradueix de forma més concreta, quines coses fem/diem cadascú per expressar-nos el nostre afecte?.

Eugenia Cames
Psicòloga i Sexòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s